Pluk niet zomaar een foto van het internet, het kan je veel geld kosten !
Op het internet vind je heel makkelijk foto's, video's of teksten, maar dat betekent niet dat je die ook zomaar zelf mag gebruiken. De meeste van die werken zijn auteursrechtelijk beschermd. Ook afbeeldingen of video's die je van Facebook of Instagram plukt, mag je niet gebruiken zonder toestemming van de maker. Doe je dat toch, dan is dat strafbaar en kan je dat een flinke duit kosten. "Die foto staat open en bloot op het internet, dus dan mag ik ze ook gebruiken voor mijn eigen website, mijn sociaal mediakanaal of drukwerk." Het is misschien wel één van de grootste misvattingen over online auteursrecht.
Toestemming vragen en betalen
Om hoge facturen en dure claims te vermijden, is het het veiligste om er automatisch vanuit te gaan dat alles wat je op het internet tegenkomt auteursrechtelijk beschermd is. Dat wil zeggen dat je telkens de toestemming van de auteur of rechtenhouder moet vragen voordat je het werk in kwestie zelf gaat gebruiken. De naam van de auteur vermelden, geeft je nog steeds niet automatisch het recht om het werk te gebruiken als je geen toestemming hebt.
Soms volstaan een toestemming en een paar goede afspraken, maar vaak staat daar een vergoeding tegenover. Dat kan onder andere door een licentie voor het gebruik van een bepaald werk te kopen.
Foto's op sociale media
Foto's en andere beelden die je op sociale media zoals Facebook, X, Instagram of Linkedin terugvindt, zijn ook auteursrechtelijk beschermd. Of die werken in een besloten groep, een openbaar of een afgeschermd profiel staan, speelt geen enkele rol. Het is altijd de maker die eigenaar blijft van de werken, niet de sociale mediaplatformen. Bij het werk vermeld je dus beter niet enkel "Bron: Facebook", maar vooral ook de naam van de auteur zelf. Als je daar vooraf toestemming voor hebt gekregen natuurlijk.
Gebruik van fotomateriaal en het auteursrecht
Het Auteursrecht van een fotograaf behelst de de door de fotograaf genomen foto’s niet mogen gebruikt worden zonder de fotograaf zijn toestemming. De foto’s mogen niet verspreid worden en niet commercieel gebruikt worden. De foto’s mogen eveneens niet bewerkt worden ( bv.met photoshop ) verknipt en of gewijzigd zonder toestemming van de fotograaf.
De auteur-fotograaf is in beginsel als enige gerechtigd de foto te reproduceren en op enigerlei wijze publiek te verspreiden. Hij kan evenwel zijn auteursrechten, met uitzondering van bepaalde morele rechten, geheel of gedeeltelijk in licentie geven of zelfs overdragen aan een derde (= “rechthebbende”), wat dan betekent dat die rechthebbende, binnen de grenzen van de verkregen toelating, zelf bepaalde rechten, die in principe uitsluitend aan de auteur toekomen, mag uitoefenen; soms ook het recht om de foto’s zelf verder te exploiteren.
Werkwijze bij fotogebruik “ Gebruiksrecht”( Commerciële Licenties )
Indien u een bepaalde foto wil gebruiken, zal u dus eerst dienen na te gaan wie de auteur of rechthebbende is. Vervolgens dient u die auteur of rechthebbende te benaderen en van hem of haar de specifieke toelating te bekomen om de foto te gebruiken voor de door u vooropgestelde doeleinden. Belangrijk daarbij is duidelijk overeen te komen (1) over welke foto het gaat, (2) welk – al dan niet commercieel – gebruik u van de foto wil maken (bijvoorbeeld gebruik ter illustratie bij een advertentie), (3) via welk “medium” u dat wil doen (bijvoorbeeld offline in een tijdschrift of online op een website), (4) voor hoelang de toelating tot het overeengekomen gebruik geldt (bijvoorbeeld een jaar of voor onbepaalde duur), (5) voor welk territorium het gebruik geldt (bijvoorbeeld enkel in Vlaanderen of gans België dan wel in heel de wereld. en (6) welke vergoeding u desgevallend voor het overeengekomen gebruik aan de auteur of rechthebbende verschuldigd bent . Vanuit bewijsoogpunt is het aangewezen dit alles schriftelijk overeen te komen, zeker wanneer het gaat om een auteur-natuurlijke persoon, ten aanzien van wie in principe enkel een schriftelijke en duidelijk omschreven toelating afdwingbaar is.
Auteursrecht ©
Wanneer een foto gemaakt wordt door een professioneel fotograaf , dient te worden aangenomen dat deze foto tot stand is gekomen na een intellectuele inspanning van de fotograaf waarbij getracht wordt een moment, feit of een gebeurtenis op een welbepaalde manier en met een bepaald gewenst effect in beeld te brengen.
Gelet op de rechtspraak van het Hof van Cassatie kan worden gesteld dat de vereiste originaliteit uit twee componenten bestaat. Een werk is origineel wanneer enerzijds aan de basis ervan een aanwijsbare activiteit van de menselijke geest ligt, en wanneer het anderzijds het stempel van de persoonlijkheid van zijn maker draagt.
De auteursrechtelijke bescherming geldt evengoed voor online als voor offline gecreëerde werken, zodat de auteur van een website of van in een website gecreëerde creaties dezelfde bescherming geniet als de auteur van een klassiek werk van letterkunde of kunst.
Voor fotografie is het intrinsieke originele karakter van de foto's dat decisief is voor de beoordeling als auteurswerk.
Zo kan door de opstelling van de te fotograferen objecten binnen een bepaalde ruimtelijke omgeving en door de opnamehoek van de camera, de foto een duidelijke compositie bezitten, waardoor een visuele indruk wordt gegeven van de kracht van het gefotografeerde object het geen het resultaat is van een intellectuele activiteit van de fotograaf waardoor de foto's zijn persoonlijk stempel dragen en dus origineel zijn en auteursrechtelijk beschermd. Het is totaal irrelevant dat de foto's in opdracht zijn genomen?
De omstandigheid dat de opdrachtgever heeft aangeduid welke voorwerpen dienen te worden gefotografeerd en op welke locatie, sluit de originaliteit van de foto's niet uit.
Al wie een werk wil gebruiken heeft de plicht om na te gaan of het werk beschermd is door het auteursrecht. Wanneer de fotograaf verscheidene keuzes heeft gemaakt met betrekking tot de gezichtshoek, de duur van de belichting, het moment van de opname, de samenstelling, ... Is het verkregen resultaat de vrucht van een bekwaamheid en van een intellectuele inspanning van de auteur en geniet hij bijgevolg de bescherming van het auteursrecht.
Door een foto van een fotograaf zonder meer over te nemen lijdt de fotograaf directe schade. Door de niet vermelding van de naam lijdt deze ook morele schade.
Bij niet vermelding van de naam van de fotograaf van de fotograaf op een foto reproductie mist de auteur een kans om als fotograaf een zekere naambekendheid te verwerven en lijdt hij tevens morele schade, nu blijkt dat een kunstenaar immers voldoening put uit de erkenning van zijn werk.
Wat is het verschil tussen © auteursrecht en licentieverlening?
Het verschil tussen copyright en licenties is dat wanneer je copyright hebt, je de eigenaar bent van de daadwerkelijke foto en beslist wat je ermee doet. Terwijl licentiëring betekent dat u de rechten om uw foto te gebruiken verhuurt.
Meer info www.sofam.be.
AUTEURSRECHT VERKLARING | Pascal Vandecasteele Photography “ Since1965 “
Alle foto's en inhoud op deze website zijn het copyright en het exclusieve eigendom van © Pascal Vandecesteele 1965-2023, tenzij anders aangegeven en worden beschermd door de Europese Unie en internationale auteursrecht wetten en -verdragen.
Het gebruik van alle foto's of ander materiaal hierin, geheel of gedeeltelijk, voor welk doel dan ook, inclusief maar niet beperkt tot reproductie, opslag, datamining, manipulatie, digitaal of anderszins door gebruik van computer of andere elektronische middelen of door enige andere methode of betekent nu of hierna bekend, is verboden zonder de schriftelijke toestemming van Pascal Vandecasteele
GEEN ENKELE FOTO OP DEZE WEBSITE ZIJN OPENBAAR DOMEIN en mogen daarom niet worden gedownload. Schendingen van deze copyrightkennisgeving zullen worden vervolgd in de ruimste zin van de wet, en overtreders daarvan zullen wettelijk verantwoordelijk worden gehouden voor alle schade die voortvloeit uit deze schending.
FOTO'S ZIJN NIET ROYALTY VRIJ EN VOOR ELK SPECIFIEK GEBRUIK IS EEN VERGOEDING VEREIST. Neem voor meer informatie over het gebruik van een van mijn foto's contact op voor meer informatie over vergoedingen voor gebruik van rechten, algemene voorwaarden. mail@since1965.be